piątek, 27 lutego 2015

Królik duszony w białym winie z rozmarynem



Pierwsze podejście do królika zaliczone. Przepis znaleziony w sieci, trochę zmodyfikowany. Wyszło bardzo smacznie :)

Składniki (2 porcje):
- 2 udka z królika
- 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 3/4 szklanki wody
- 2 liście laurowe
- 2 gałązki świeżego rozmarynu (w ostateczności suszony)
- sól, pieprz
- dwie  średnie marchewki
- 1/4 dużej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka masła
- odrobina oliwy z pestek winogron

Królika myjemy i osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy w garnku masło i oliwę. Obsmażamy królika. Musi się zarumienić. Obsmażonego królika odkładamy na chwilę na talerz. Teraz do garnka wrzucamy pokrojoną w plastry marchewkę, cebulę pokrojoną w piórka, czosnek pokrojony w plasterki. Chwile podsmażamy, dodajemy królika, wino, wodę i troszkę posiekany rozmaryn . Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Musicie sprawdzać. Ja lubię mięso bardzo miękkie, odchodzące od kości. Mój królik gotował się ok 1,5 godz.

Jako dodatki wybrałam puree ziemniaczane i buraczki na ciepło.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz