środa, 18 lutego 2015

Pulpeciki z indyka z grillowaną polentą



Lekki posiłek, składający się z pulpecików z filetu z indyka, sałatki ze świeżych warzyw i grillowanej polenty. 

Składniki (2 porcje):
- 200 - 300 g filetu z indyka (lub już zmielonego mięsa, z tym, że te paczkowane w smaku są lepsze ale mają więcej tłuszczu niż filet, który kupimy w kawałku i sami zmielimy)
- 1/4 cebuli
- 1 mała marchewka
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej 
- 2 łyżki mąki ( do zagęszczenia sosu, u mnie orkiszowa razowa, fajny sos wychodzi też z mąką ryżową)
- koperek
- jogurt naturalny

Sałatka
- mix sałat
- pomidorki koktajlowe
- składniki na sos do sałaty: olej z pestek winogron lub oliwa z oliwek, musztarda Dijon, miód lub syrop z agawy, sól, pieprz, woda mineralna, trochę soku z cytryny da przełamania smaku

Polenta:
- kasza kukurydziana (z 1 szklanki wychodzi sporo, mniej więcej dla 4,5 osób)

Polenta - robimy ją z kaszy kukurydzianej. Gdy na dworze jest jeszcze zimno nie trzeba długo czekać aż stężeje, wystarczy wystawić na balkon, stężeje w 15 min. Gotujemy ją zgodnie z instrukcją, która jest na opakowaniu. Po ugotowaniu przekładamy ją do pojemnika lub blaszki do ciasta (użyłam kwadratowej, ugotowałam 1 szklankę kaszy więc sporo mi zostało na później). Przed podaniem kroimy na wybrany przez siebie kształt i smażymy na patelni grillowej (wychodzi wówczas ładny wzorek).

Mięso myjemy, osuszamy i mielimy, malakser z odpowiednią nakładką też sobie z tym poradzi. Dodajemy jajko, sól i pieprz. Cebulkę kroimy w kosteczkę i dusimy na patelni, na odrobinie oleju, dodajemy do mięsa. Marchewkę myjemy, obieramy i trzemy na drobnej tarce, dodajemy do mięsa, Dosypujemy trochę bułki tartej. Wszystko wyrabiamy chwilę ręką. Formujemy pulpeciki, mogą być grubsze i tak później je pokroimy. Gotujemy na parze ok. 25 min. lub tradycyjnie w garnku w niewielkiej ilości wody, tak aby pulpeciki tylko się zanurzyły. Z wody, która została po gotowaniu pulpecików robimy sos. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody, wlewamy do gorącej wody,  która nam została, dodajemy jogurt, koperek i wszystko mieszamy, chwilę gotujemy. Ugotowane pulpeciki kroimy i polewamy sosem. 
Podajemy  z usmażoną polentą i sałatą z sosem.

Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz