niedziela, 8 lutego 2015

Naleśniki z musem z owoców leśnych


Lato w środku zimy :). Świetny pomysł na weekendowe śniadanie.

Składniki (z porcji wychodzi 6 cienkich naleśników):
- 1 duże jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- 200-250 ml mleka
- cukier brązowy
- cukier waniliowy
- sól

Mus z owoców leśnych:
-1/3 opakowania mrożonych owoców, u mieszanka owoców leśnych Hortex
- opcjonalnie opakowanie świeżych borówek
- cukier brązowy

Do dzbanka wbijamy jajko, wsypujemy odrobinę soli, roztrzepujemy. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Sprawdzamy konsystencję. Jeśli jest za gęste dolewamy mleka, jeśli za rzadkie dosypujemy mąkę. Do ciasta można dolać odrobinę oleju, wówczas nie będzie trzeba używać oleju podczas smażenia. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na czas przygotowania musu owocowego. Ciasto musi chwilę odpocząć.

Do garnka wsypujemy borówki i mrożoną mieszankę. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu. Gdy owoce puszczą wodę wsypujemy cukier wg. swojego smaku. W trakcie gotowania rozgniatamy lekko owoce, gotujemy do zgęstnienia.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozgrzewamy teflonową patelnię z odrobiną oleju i smażymy cienkie naleśniki na złoty kolor. po przewróceniu naleśnika smarujemy go musem owocowym i składamy  na 4 (w rożek).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz