czwartek, 19 lutego 2015

Zupa krem z kalafiora z czosnkowymi grzankami





Pyszna zupa. Naprawdę polecam. W sklepach dostępne są świeże kalafiory, ale ja polecam użyć mrożonych są o połowę tańsze o tej porze roku od świeżych. Zupa doskonale smakuje z czosnkowymi grzankami. 

Składniki (4 porcje):
- opakowanie mrożonych różyczek kalafiora ok 450 - 500 g
- 1 mała lub 1/2 dużej cebuli
- ząbek czosnku
- 500 ml wody / 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 łyżeczka koncentratu drobiowego lub warzywnego
- gałka muszkatołowa
- świeżo zmielony pieprz
- 10 g oleju z pestek winogron
- 2 łyżki startego parmezanu lub innego sera tego typu

Sposób przygotowania w Thermomix:
Obraną cebulę, przekrojoną na pół i czosnek wkładamy do naczynia miksującego i rozdrabniamy 5 s/obr. 5. Zgarniamy ze ścianek, dodajemy oliwę i dusimy 2 min./100 stopni/ obr. 1. Dodajemy zamrożony kalafior rozdrabiamy 7-8 s./obr. 10. Dodajemy wodę, koncentrat i gotujemy 20 min./100 stopni/obr. 1. Dodajemy ser, gałkę muszkatołową i miksujemy na gładki krem. 
Dekorujemy koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z czosnkowymi grzankami.

Tradycyjny sposób przygotowania:
Cebulkę i czosnek siekamy. Dusimy chwilę w garnku na oleju. Dodajemy zamrożony kalafior i bulion. Gotujemy ok. 30 min. do momentu aż kalafior zmięknie. Dodajemy ser i gałkę muszkatołową. Wszystko miksujemy na gładki krem. 
Dekorujemy koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z czosnkowymi grzankami.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz