niedziela, 8 lutego 2015

Spaghetti z pieczarkami i cukinią w sosie śmietanowo - serowym






























To danie było zupełnie niezaplanowane. Pewnego dnia dopadł mnie głód otworzyłam lodówkę, sprawdziłam co jest w środku i powstało tzw. coś z niczego, w rezultacie wyszło szybkie pyszne danie. Czas przygotowania to tak naprawdę czas gotowania makaronu.


Składniki (2 porcje):
- 2 porcje makaronu spaghetti pełnoziarnistego
- 2,3 średnie pieczarki
- 1/2 cukinii
- 1/2 średniej cebuli
- natka pietruszki
- 200 ml śmietanki 30%
- 30 g sera parmezan, grana padano lub innego sera np. cheddara, od rodzaju sera zależy smak jaki uzyskamy
- olej z pestek winogron
- sól, pieprz

Makaron gotujemy w posolonej wodzie. W tym czasie przygotowujemy sos. Kroimy warzywa. Cebulę w kostkę, pieczarki i cukinię najpierw 4 części, później na plasterki ok. 0,5 - 1 cm. Natkę pietruszki drobno siekamy. Ser trzemy na tarce (małe oczka). Rozgrzewamy olej na patelni i dodajemy cebulę, chwilę dusimy i dodajemy pieczarki, następnie cukinię. Warzywa solimy. Wszystko chwilę dusimy. W garnku podgrzewamy śmietanę, dodajemy większość sera i większość natki pietruszki (zostawiamy trochę do dekoracji), redukujemy do zgęstnienia. Dodajemy świeżo zmielony pieprz. Ugotowany makaron odcedzamy, dodajemy do sosu, mieszamy. Wykładamy na talerz posypujemy parmezanem i pietruszką.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz