poniedziałek, 9 lutego 2015

Zupa krem z pieczonej papryki


Ta zupa ma specyficzny smak. Jest słodkawa, przypomina zupę z dyni. Robiłam ją po raz pierwszy, mnie specjalnie nie urzekła ale mężowi bardzo smakowała :). 

Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- pół cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 600 ml bulionu warzywnego ( w TM koncentrat warzywny + 600 ml wody)
- sól, pieprz
- suszony tymianek
- serek śmietankowy (bieluch lub inny np. philadelphia)
- 10 g. oleju z pestek winogron

Papryki myjemy kroimy na pół, wydrążamy pestki i układamy na blaszce do pieczenia razem z ząbkami czosnku, delikatnie solimy i polewamy łyżeczka oliwy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pieczemy 40-50 min. aż papryka zmięknie. Upieczoną paprykę wkładamy do torebki foliowej, zawiązujemy i odstawiamy na 15 min. Następnie zdejmujemy z niej skórę.

Sposób przygotowania w Thermomix:
Cebulę kroimy na pół umieszczamy w naczyniu miksującym przykrywamy i rozdrabniamy 3s/obr. 5. Zgarniamy kopystką ze ścianek. Dolewamy oliwę i dusimy 2 min./100 stopni/obr. Dodajemy obraną paprykę, wyciskamy upieczony czosnek, dodajemy łyżeczkę koncentratu warzywnego, szczyptę soli, pieprzu, tymianek i wodę. Przykrywamy, gotujemy 20 min/100 stopni/obroty wsteczne 1. Na koniec dodajemy dwie łyżki serka śmietankowego i wszystko dokładnie miksujemy.

Tradycyjny sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę, dusimy chwilę na oleju. Dodajemy obraną paprykę, wyciśnięty upieczony czosnek, dodajemy bulion warzywny, sól, pieprz i tymianek. Gotujemy 20-30 min. Na koniec dodajemy dwie łyżki serka śmietankowego i wszystko dokładnie miksujemy.

Zupę można podawać z ugotowanym ryżem.

Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz