środa, 11 lutego 2015

Aromatyczna pierś z kurczaka

Pierś przyrządzona w ten sposób jest soczysta i bardzo aromatyczna.

Składniki (2 porcje):
- jedna podwójna pierś z kurczaka
- 80 g serka mascarpone
- suszone zioła (tymianek, bazylia, oregano, pietruszka)
- 1 ząbek czosnku
- 1 duży lub 2 mniejsze kawałki suszonych pomidorów z zalewy
- sól, pieprz
- olej z pestek winogron
- plasterki świeżego pomidora

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Pierś myjemy, osuszamy, przecinamy na pół. Oczyszczamy piersi z kostek i wyrównujemy je odcinając polędwiczki (można je usmażyć i wykorzystać do innego dania na drugi dzień np. do sałatki z dresingiem). W każdej piersi robimy kieszonkę, nacinając wzdłuż ale nie do końca. Przygotowujemy farsz. Suszone pomidory odsączamy z nadmiaru tłuszczu i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do serka mascarpone. Dodajemy również zioła i wyciskamy czosnek, wszystko mieszamy. Nakładamy farsz w kieszonkę, którą zrobiliśmy. Piersi skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Cienkie plasterki świeżego pomidora układamy na wierzchu, posypujemy bazylią, delikatnie solą i pieprzem. Polewamy pomidory odrobiną oliwy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy przykrywką, jeśli jej nie mamy folią aluminiową. Pieczemy pod przykryciem 20 min. Odkrywamy, włączamy grill lub termoobieg i pieczemy jeszcze 10 min.

Jak przygotować szpinak:
- 250 g świeżego szpinaku (duża torebka)
- olej z pestek winogron
- odrobina masła dla smaku
- 2 małe ząbki czosnku
- sól, pieprz

Szpinak myjemy, osuszamy. Rozgrzewamy olej i masło, wyciskamy czosnek, Chwilę smażymy, dodajemy szpinak i dusimy aż zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Podajemy ze szpinakiem i ryżem,


Smacznego !    



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz