sobota, 14 lutego 2015

Pizza na razowym cieście

Dziś Zaczarowana kuchnia proponuje pizze na razowym spodzie :)

Składniki (1 średnia pizza):
- 200 g mąki pszennej razowej
- odrobina brązowego cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 90 ml wody
- szczypta soli
- łyżka oliwy z pestek winogron
- 1/2 puszki pomidorów 
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- ulubione dodatki (u mnie polędwiczki z piersi, oliwki, czerwona cebula, pieczarki, mozarella)

Sposób przygotowania w Thermomix:
Do naczynia miksującego wlewamy wodę, dodajemy odrobinę cukru, drożdże i mieszamy 20 s./obr. 2. Następnie dodajemy mąkę, olej, sól i wyrabiamy 2min./kłos.Wykładamy ciasto do natłuszczonej miski i przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30, 40 min. do podwojenia objętości (np. do piekarnika z zapalonym światłem). Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenie i posypujemy mąką przekładamy ciasto, rozwałkowujemy cienko lub rozciągamy palcami.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. 
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i układamy ulubione dodatki.
Pieczemy ok 15 min. do zrumienienia. 


Tradycyjny sposób przygotowania:
W małym garnku gotujemy pomidory dodajemy szczyptę cukru i soli. Wyciskamy ząbek czosnku, gotujemy aż się rozpadną. Odstawiamy.
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy olej, mąkę i sól. Wszystko zagniatamy do połączenia. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30, 40 min. do podwojenia objętości (np. do piekarnika z zapalonym światłem). Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenie i posypujemy mąką przekładamy ciasto, rozwałkowujemy cienko lub rozciągamy palcami.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. 
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i układamy ulubione dodatki.
Pieczemy ok 15 min. do zrumienienia. 

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz