poniedziałek, 9 lutego 2015

Gęsie udka z czosnkiem


Pierwsze podejście do gęsi uważam za bardzo udane :).
Mięso po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki:
- 2 udka gęsie (u mnie mrożone)
- tymianek suszony
- papryka słodka
- papryka ostra
- sól, pieprz
- główka czosnku
- sok z jednej dużej pomarańczy

Dzień przed pieczeniem rano wyjmujemy mięso z zamrażarki. Po rozmrożeniu myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem. Papryką nacieramy jedynie skórę udek. Umieszczamy w naczyniu, w którym gęś będzie pieczona, skórą do dołu. Główkę czosnku kroimy na pół, razem z łupiną i kładziemy przy udkach. Przykrywamy naczynie folią aluminiową lub pokrywką od naczynia (jeśli taką posiadamy). Wkładamy na noc do lodówki. Mięso przed pieczeniem musi mieć temperaturę pokojową. Na 1,5 - 1 godz. przed pieczeniem należy wyjąć mięso z lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. do naczynia z mięsem wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy, przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika. Mięso pieczemy ok. 3,5 godz. Na 15 min. przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, delikatnie odwracamy mięso skórą do góry i włączamy grill lub termoobieg, aby skórka była zrumieniona. 
Podajemy z czerwoną kapustą na ciepło, żurawiną do mięs i ziemniaczanym puree.

Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz