piątek, 20 lutego 2015

Ryż na sypko


Proporcje są zawsze 1:1. 
Dla ułatwienia dodam, że 1/2 szklanki to porcja dla dwóch osób.
Jeśli gotujemy 1/2 szklanki ryżu będziemy potrzebować 1/2 szklanki wody.

Jak ugotować ryż na sypko?
Wbrew pozorom nie jest to trudne. Wymaga to trochę więcej czasu niż zwykłe gotowanie ryżu, ale naprawę warto. Jest tak dobry, że można jeść go bez żadnych dodatków. Nie kupujcie ryżu w woreczkach, najlepszy jest taki na kilogramy. Jeśli jednak macie ryż w woreczkach wysypcie go do szklanki. W drugiej szklance odmierzcie tyle samo zimnej wody. Jeśli macie chwilę czasu dobrze jest namoczyć ryż na 15-20 min w zimnej wodzie. Jeśli macie mało czasu dobrze przepłuczcie ryż na sitku pod bieżącą zimną wodą. Następnie do garnka wlewamy troszkę oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy ryż i chwilę smażymy, tak aby każde ziarenko obtoczyło się w oleju. Dolewamy zimną odmierzoną wodę, doprowadzamy do wrzenia i przykrywamy pokrywką, najlepiej z dziurką tak by para uciekała. NIE MIESZAMY, gotujemy na średnim ogniu do wchłonięcia wody. Zestawiamy, garnek z pokrywką owijamy w koc lub ręcznik na 15 min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz