wtorek, 17 lutego 2015

Warkocz z polędwiczki wieprzowej


Przepis znaleziony na blogu kulinarnym Lepszy smak. Potrawa skradła moje serce i nie tylko  ;).

Składniki ( 2 porcje):
- polędwiczka wieprzowa ok 300 - 350 g (lepiej dłuższa i cienka niż krótka i grubsza)
- 2 plasterki szynki dojrzewającej
- 1 ząbek czosnku
- słodka papryka
- sól, pieprz
- 1 szczypiorek

Polędwiczkę myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i niepotrzebnego tłuszczu. Kroimy wzdłuż na trzy w miarę równe paski. Jeden pasek oprószamy solą, pieprzem i papryką. Drugi nacieramy solą, rozgniecionym ząbkiem czosnku i kładziemy szczypiorek. Na trzeci pasek kładziemy szynkę dojrzewającą. Zaplatamy warkocz, koniec spinamy wykałaczką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 - 190 stopni. Polędwiczkę najpierw obsmażamy ze wszystkich stron na patelni, dzięki temu nie będzie w środku sucha. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy bez przykrycia 20 - 25 min, wyłączamy piekarnik, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy polędwiczkę jeszcze na 10 min. w uchylonym piekarniku. 

Podajemy z fasolką szparagową (ugotowałam na parze), brązowym ryżem i sosem serowym.

Sos serowy:
- 1/4 szklanki mleka, można zastąpić śmietanką 30 % jeśli wolicie 
- 4 łyżki startego sera cheddar lub innego wyrazistego w smaku sera
- 3 łyżeczki serka Philadelphia lub innego śmietankowego serka
- pieprz
- posiekany szczypiorek

Mleko, serek i i żółty ser łączymy w miseczce trzepaczką. Przelewamy do garnka i podgrzewamy dodajemy szczypiorek i pieprz. Gotujemy do zgęstnienia. Jeśli pojawią się grudki miksujemy na gładki sos. 

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz