czwartek, 12 lutego 2015

Ryba na parze z warzywami




Kolorowe lekkie danie na parze, które można  podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą, z czym mamy ochotę.

Składniki (2 porcje):
- ok. 420 g filetu z białej ryby (dorsz lub inna)
- przyprawa do ryby
- 2 gałązki pomidorków koktajlowych
- brokuł (mogą być inne warzywa)
- olej z pestek winogron
- sól, pieprz

Przygotowujemy dwa kawałki folii aluminiowej, Takiej wielkości aby rybę można było szczelnie zamknąć. Rybę myjemy, osuszamy, kroimy na dwie porcje. Każdy kawałek oprószamy przyprawą do ryby, składamy na pół i kładziemy na środek folii, Każdy kawałek oddzielnie. Pomidorki myjemy, kładziemy na wierzchu ryby.polewamy odrobiną oliwy, posypujemy szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu. Szczelnie zamykamy. Gotujemy na parze 25 min. Razem z rybą gotujemy warzywa na parze. 

Smacznego ! 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz