poniedziałek, 2 marca 2015

Dorsz z szynką parmeńską




Rybka na obiad zawsze jest ok. :)
Tym razem z szynką parmeńską. Inspiracja z sieci.

Składniki (2 porcje):
- filet z dorsza (ok. 400 g)
- łyżeczka miękkiego masła
- łyżeczka posiekanej pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
- odrobina soku z cytryny
- 1 plaster szynki parmeńskiej lub innej tego typu
- pół małej cebuli
- sól, pieprz

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni 
Rybę myjemy i osuszamy. oprószamy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Do małej miseczki dodajemy masło, pietruszkę, cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę, sok z cytryny, pieprz i szynkę parmeńską pokrojoną w drobną kosteczkę. Smarujemy filety dorsza, pieczemy 15-20 min. 

Rybkę podałam z ryżem i sałatą z sosem winegret.

Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz