wtorek, 10 lutego 2015

Bananowe placuszki orkiszowe



Składniki (6,7 placuszków):
- 1 jajko
- 2 banany
- 2,3 łyżki mąki orkiszowej (u mnie typ 630)
- ok. 100 ml mleka
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- olej z pestek winogron

Jajko roztrzepujemy ze szczyptą soli. Pół banana zostawiamy do dekoracji, resztę rozgniatamy widelcem w miseczce. Wszystkie składniki oprócz oleju dodajemy do jajka i miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt gęste dolewamy mleka. Patelnię, najlepiej teflonową, rozgrzewamy z niewielką ilością oleju. Smażymy na złoty kolor, mi na raz wchodziły 3 placuszki. Dekorujemy bananem pokrojonym w plastry, polewamy czekoladą lub podajemy z masłem orzechowym.

Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz