wtorek, 3 lutego 2015

Naleśniki z twarogiem



Danie w sam raz na śniadanie, najlepiej weekendowe, jeśli w tygodniu nie mamy rano zbyt wiele czasu. 

Składniki (z podanej porcji wychodzą 4 naleśniki):
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- mleko

Ciasto na naleśniki zawszę robię "na oko". Konsystencja musi odpowiadać rzadkiemu jogurtowi. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolewamy odrobinę mleka. Jeśli za rzadkie dosypujemy trochę mąki. Wszystkie składniki miksujemy. Odstawiamy na pół godz. (jeśli mamy tyle czasu :), jeśli nie można smażyć od razu ) i smażymy na jasny kolor na niewielkiej ilości oleju.

Twaróg:
- 3/4 kostki twarogu chudego lub półtłustego
- 1 żółtko
- szczypta cukru waniliowego
- ksylitol/cukier

Twaróg przeciskamy przez praskę lub mielimy w Thermomixe. Dodajemy żółtko, cukier waniliowy i ksylitol wedle uznania. Wszystko mieszamy, do połączenia.

Na środek każdego naleśnika nakładamy łyżkę farszu i zawijamy w kopertę. Z każdym naleśnikiem postępujemy tak samo. Przed podaniem każdy naleśnik obsmażamy z obydwu stron na oleju, zaczynając od strony z zakładkami. Podajemy z odrobiną ulubionej konfitury.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz