czwartek, 22 stycznia 2015

Puszysty sernik bez masła


























Pyszny sernik bez masła. To rozpływające się w ustach cudo :).

Nie jest to sernik bardzo słodki, ponieważ nie przepadam za bardzo słodkimi deserami. Przepis znaleziony jakiś czas temu na blogu kulinarnym (nie pamietam nazwy) dopasowany do mojego smaku :). Jeśli wolicie bardzo słodkie desery dodajcie poprostu odrobinę więcej cukru.

Składniki (polecam kwadratową formę):

- 1 kg. półtłustego twarogu
- cukier waniliowy (najlepiej zrobiony samodzielnie)
- 1/2 szklanki ksylitolu*  do żółtek
- 300 ml. śmietany 30% ( bardzo zimnej)
- 1/2 szklanki ksylitolu*  do bitej śmietany
- 8 jaj
- aromat ponarańczowy
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 1/4 szklanki ksylitolu* do piany z białek 
*zamiast ksylitolu można dodać cukier puder

Sposób przygotowania w Thermomix: 

Oddzielamy żółtka od białek. Białka umieszczamy w naczyniu miksującym, zakładamy motylek i ubijamy. Na początku zakładamy miarkę aby nie chlapało na wszystkie strony. W połowie ubijania dodajemy ksylitol. Ubijamy do uzyskania sztywnej piany i przekładamy do innego naczynia. To samo robimy z bitą śmietaną. 
Do naczynia miksującego wrzucamy ser, ksylitol, żółtka, budynie i aromat pomarańczowy miksujemy 20 s./ obr. 7 zwiększając pod koniec do 10. 
Wszystkie składniki łączymy w misce. Do sera dodajemy ubitą pianę z białek oraz ubitą śnietanę. Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia ( ok. 1:10 h.)

Tradycyjny sposób przygotowania: 

Ser mielimy na gładką masę. Lub przeciskamy dwukrotnie przez praskę. Żółtka ucieramy z ksylitolem. Do utartych żółtek dodajemy partiami zmielony ser, aromat i budynie. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
W oddzielnym wysokim naczyniu ubijamy pianę z białek, dodając ksylitol i cukier waniliowy. 
Do masy serowej dodajemy ubitą pianę i  bitą śmietanę, delikatnie mieszamy całość drewnianą łyżka. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temp 180 stopni ( ok 1:10 h). 

Uwaga: sernik bardzo wyrośnie co nada mu puszystości. Po wystudzeniu opadnie ale nie będzie tak bardzo zbity.  

Polewa czekoladowa (ciasto musi być dobrze wystudzone):

- 100 g  połamanej gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 100 g ksylitolu
- 100 ml mleka
- 10 g masła

Sposób przygotowania w Thermomix:

Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia miksującego podgrzewamy 5 min/ 80 stopni/ obr. 2. Polewamy ciasto. Polewę można również wykorzystać do lodów bądź naleśników. 

Tradycyjny sposób przygotowania:

Wszystkie składniki podgrzewamy w misce na tzw. kąpieli wodnej do momentu połączenia się, od czasu do czasu mieszając. Polewamy ciasto. Polewę można również wykorzystać do lodów bądź naleśników. 


Sernik, który jest na zdjęciu robiłam z połowy porcji składników,  gdyż nie potrzebowałam więcej. Jeśli zrobicie zgodnie z przepisem wyjdzie dwa razy grubszy, ale równie pyszny :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz