piątek, 30 stycznia 2015

Dorsz z duszonymi porami


Szybki obiad, rybka pod pierzynką z pora z sałatą rzymską w sosie jogurtowo musztardowym i ryżem jaśminowym.

Składniki (2 porcje):

Ryba:
- 1 filet z dorsza ok. 300 g
- 1 por (biała część)
- przyprawa do ryby
- sól
- pieprz
- olej z pestek winogron lub masło

Sos do sałaty (składniki należy wymieszać i polać sosem sałatę):
- pół małego kubka jogurtu naturalnego greckiego lub bieluch
- mała łyżeczka majonezu light
- pół łyżeczki musztardy dijon
- odrobina syropu z agawy lub cukru
- sól i pieprz

Ryż:
- 1/2 szklanki ryżu (u mnie jaśminowy)
- 1/2 szklanki wody
- odrobina oleju

Filet dorsza myjemy i osuszamy. Kroimy na 4 części i kompletujemy jeden większy kawałek a pod spód wkładamy cienki ogonek. Tak aby wyszły dwie podobne porcje. Wierzch posypujemy przyprawą do ryby. Każdą porcje umieszczamy osobno w papilotkach z papieru do pieczenia. Ucinamy kawałek papieru, wkładamy rybę i skręcamy końce tworząc łódeczkę. Tak przygotowaną rybę wkładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na bok.
Piekarnik ustawiamy na 200 stopni. 
Z pora odcinamy zieloną część, nam będzie potrzebna jedynie biała. Nacinamy w poprzek i dokładnie myjemy. Kroimy w pół talarki. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju lub masła dodajemy pora, solimy i dusimy chwilę pod przykryciem. Wykładamy na rybę. Przykrywamy naczynie folią aluminiową. wstawiamy do piekarnika Pieczemy 20 min. Na ostatnie 10 min. zdejmujemy folię i włączamy termoobieg lub grill. Rybę podajemy z ryżem i sałatą.

Jak ugotować ryż na sypko?
Wbrew pozorom nie jest to trudne. Wymaga to trochę więcej czasu niż zwykłe gotowanie ryżu, ale naprawę warto. Jest tak dobry, że można jeść go bez żadnych dodatków. Nie kupujcie ryżu w woreczkach, najlepszy jest taki na kilogramy. Jeśli jednak macie ryż w woreczkach wysypcie go do szklanki. W drugiej szklance odmierzcie tyle samo zimnej wody. Jeśli macie chwilę czasu dobrze jest namoczyć ryż na 15-20 min w zimnej wodzie. Jeśli macie mało czasu dobrze przepłuczcie ryż na sitku pod bieżącą zimną wodą. Następnie do garnka wlewamy troszkę oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy ryż i chwilę smażymy, tak aby każde ziarenko obtoczyło się w oleju. Dolewamy zimną odmierzoną wodę, doprowadzamy do wrzenia i przykrywamy pokrywką, najlepiej z dziurką tak by para uciekała. NIE MIESZAMY, gotujemy na średnim ogniu do wchłonięcia wody. Zestawiamy, garnek z pokrywką owijamy w koc lub ręcznik na 15 min. 

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz