czwartek, 29 stycznia 2015

Makaronowe gniazda z klopsikami w sosie pomidorowym



Obiad w 30 min. 

Tym razem znów danie dla mięsożerców, ale obiecuję coś wegetariańskiego w najbliższym czasie :)

Składniki (z tej porcji mięsa wychodzi 10 klopsików):
- 500 g mięsa wołowego (zmielonego lub w kawałku)
- 2 ząbki czosnku
- pietruszka, same listki z 5, 6 gałązek
- 1/4 średniej cebuli
- 500 g przecieru pomidorowego
- 40 g bułki (ja użyłam orkiszowej, może być razowa, kajzerka lub chleb, to co macie akurat w domu)
- 80 ml mleka
- 1 jajko
- olej z pestek winogron
- makaron pełnoziarnisty

Sposób przygotowania w Thermomix:
Na pokrywce naczynia umieszczamy miseczkę i odważamy pokruszoną bułkę, dolewamy mleko. Miseczkę odstawiamy na bok, do namoczenia. 1 ząbek czosnku i listki pietruszki umieszczamy w naczyniu miksującym i rozdrabniamy 5 s/obr. 7. Składniki zgarniamy kopystką, dodajemy zmielone mięso, jajko, odciśniętą bułkę, sól i pieprz. Górną przystawkę Varomy natłuszczamy. Z mięsa formujemy klopsiki i układamy na przystawce. Naczynie miksujące myjemy. Wkładamy czosnek i cebulę. Rozdrabniamy 5 s/obr. 7. Dolewamy olej i dusimy 3 min/120 stopni/obr. 1. Dodajemy przecier pomidorowy, sól i pieprz. Nakładamy przystawkę Varoma i gotujemy 20 min/Varoma/obr. 1.
Tym czasie zabieramy się za gotowanie makaronu.
 Formujemy z niego gniazda, w środek wkładamy po 1 klopsiku i polewamy sosem.

Tradycyjny sposób przygotowania:
Będą nam potrzebne 3 garnki. Bułkę wkładamy do małej miseczki i zalewamy mlekiem, odstawiamy na bok. Czosnek i listki pietruszki drobno siekamy (czosnek można przecisnąć przez praskę). Wsypujemy do miski. Dodajemy zmielone mięso, odciśniętą bułkę, sól i pieprz. Chwilę wyrabiamy ręką, do połączenia się składników. Formujemy klopsiki. Jeśli mięso przykleja nam się do rąk można je zwilżyć olejem. Teraz czas na sos. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Do garnka wlewamy odrobinę oleju, dodajemy cebulę i czosnek, chwilę dusimy. Dolewamy przecier pomidorowy. Gotujemy 20 min. na wolnym ogniu. W tym czasie wstawiamy klopsiki, gotujemy na parze 20 min. lub w wodzie. Po 10 minutach wstawiamy makaron. Wszystko powinno się ugotować mniej więcej w tym samym czasie.

Smacznego !








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz