poniedziałek, 26 stycznia 2015

Burger z indyka w plastrach z kaszy kuskus
































Danie to wygląda bardzo efektownie, smakuje wyśmienicie a przyrządza się je błyskawicznie.
Jedyne co wcześniej należy zrobić to ugotować kuskus. Musi on być dobrze schłodzony i sklejony.
Może stanowić danie wegetariańskie, jeśli burger z indyka zastąpimy burgerem  np. z kaszy jaglanej lub większą ilością grillowanych warzyw.

Składniki (na 2 porcje):
- 300-400 g mięsa  z indyka (może być też wieprzowe) zmielone lub w kawałku
- 200 g kaszy kuskus (ja użyłam razowej, ale może być zwykła)
- 100 ml wody
- 100 ml mleka
- 3 łyżki płatków owsianych zwykłych
- pół średniej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- cukinia
- czerwona papryka
- żółta papryka
- rukola
- pomidor
- sól
- pieprz
- majonez lekki lub zwykły
- ketchup
- olej z pestek winogron

Kuskus zawsze gotujemy w proporcji 1:1. Podgrzewamy mleko i wodę w garnku, wsypujemy kaszę i mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu do całkowitego wchłonięcia płynu przez kaszę. Po ugotowaniu przekładamy kuskus do płaskiej formy np. blachy, wyłożonej papierem do pieczenia przykrywamy folią spożywczą i dobrze dociskamy czymś ciężkim aby stworzył się jeden sklejony płat, grubości mniej więcej 1 cm. Gdy ostygnie wycinamy krążki. Ja przykładałam miseczkę i odrysowałam nożem koło.

Cebulę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i dusimy cebulę wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy wszystko do zmielonego mięsa. Dodajemy również płatki owsiane, szczyptę soli i pieprzu. Wszytko wyrabiamy chwilę ręką i odstawiamy aby płatki napęczniały.

W tym czasie kroimy warzywa (pomidor i cukinię w talarki grubości ok 1 cm., paprykę w grubsze paski). Wszystkie warzywa oprócz pomidora i rukoli grillujemy na patelni grillowej. Jeśli takiej nie posiadacie można warzywa lekko poddusić na patelni z nieprzywierającym dnem. Chodzi głównie o to, aby zmiękły bez dodawania tłuszczu. Warzywa przekładamy do miseczki.

Z mięsa mielonego formujemy burgery i smażymy na suchej patelni grillowej. W tym czasie rozgrzewamy drugą dużą patelnię, wlewamy odrobinę oleju i smażymy krążki kuskusa na złoty kolor  (mi zmieściły się dwa za jednym razem). 

Czas smażenia burgerów zależy od ich grubości. Do przewracania kotletów najlepiej posłużą szczypce kuchenne. Można to również zrobić za pomocą dwóch widelców. Ważne jest, aby nie wbijać widelca w burger, wtedy wypłyną z niego wszystkie soki.

Składamy wszystko w całość. Jeden krążek z kaszy, rukola, burger, odrobina majonezu i ketchupu (rozsmarowujemy), grillowana cukinia, pomidor i drugi krążek z kaszy. Paprykę układamy wokół burgera. Jeśli nie zmieszczą nam się wszystkie warzywa, kładziemy je obok na talerzu.
Całość można spiąć z góry patyczkiem do szaszłyka, przeciętym na pół.

Smacznego ! 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz