piątek, 23 stycznia 2015

Lasagne



Lasagne z mięsem wołowo - wieprzowym.
Idealne danie na obiad.

Składniki : (6 porcji, wymiary mojej formy to 25x20):
 - makaron typu lasagne
- 300 g mięsa wołowego*
- 300 g mięsa wieprzowego*
- ok. 200 g warzywa (marchewka, korzeń selera i pietruszki, cebula)
- 20 g olej z pestek winogron
- 100 g białego wytrawnego wina
- 200 g przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- 100 g parmezanu lub innego sera tego typu
*mięso możemy kupić już zmielone, bądź w kawałku i mielimy je sami, ja jestem osobiście za tą drugą wersją, wtedy wiemy, że nie ma w nim niepotrzebnych dodatków :) jeśli nie macie maszynki do mielenia mięsa można to zrobić chociażby w blenderze lub Themormixe.

Beszamel:
- 400 g mleka
- 20 g masła
- 30 g mąki
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej mielonej

Sposób przyrządzenia w Thermomix:

Pierwszy krok to rozdrobnienie parmezanu. Kroimy ser na 3 cm kawałki wkładamy do naczynia miksującego nastawiamy na 15 s./obr. 10. Przekładamy ser do innego pojemnika. Naczynie miksujące należy opłukać wodą. Następnie wkładamy umyte i pokrojone warzywa dolewamy olej i rozdrabniamy 5 s./obr. 7. Zgarniamy ze ścianek naczynia i dusimy  5 min./120 stopni/obr. 2. Dodajemy zmielone mięso i znów dusimy przez 8 min/120 stopni/obroty wsteczne/obr. 1. Dolewamy winko i gotujemy 5 min./Varoma/obroty wsteczne/ obr. 1. Dodajemy przecier pomidorowy, sól i pieprz gotujemy jeszcze przez 20 min./100 stopni/ obroty wsteczne/ obr. 1. Przekładamy mięso do miseczki. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Naczynie miksujące myjemy i przygotowujemy beszamel. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu TM i gotujemy 7 min./90 stopni/ obr. 4.
Naczynie do zapiekania natłuszczamy i układamy na przemian: na dno odrobinę sosu mięsnego, płaty lasagne, znów sos mięsny, parmezan, beszamel i płaty lasagne. Czynności powtarzamy do wyczerpania składników. Na samej górze powinien być makaron posypany serem i polany beszamelem. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. pieczemy 30-40 min. 10 min. przed końcem zdejmujemy folię i włączamy funkcję grilla, aby góra naszej lasagne ładnie się zarumieniła.

Tradycyjny sposób przygotowania:


Parmezan ścieramy na drobnej tarce, przekładamy do miseczki.

Na grubych oczkach ścieramy umyte wcześniej warzywa. Rozgrzewany patelnię lub garnek z grubym wlewamy olej. Na rozgrzany olej wrzucamy warzywa. Dusimy chwilę pod przykryciem. Następnie dodajemy zmielone mięso i dusimy. Dolewamy wino i dusimy ok. 5 min. Można podlewać odrobiną wody. Należy pilnować aby się nie przypaliło. Dodajemy przecier pomidorowy, sól i pieprz. Gotujemy ok. 20 min.
W tym czasie włączamy piekarnik, ustawiamy 190 stopni i przyrządzamy błyskawiczny beszamel.
Mąkę należy rozmieszać w niewielkiej ilości mleka. Trzeba się pobyć grudek, dolewamy pozostałe mleko masło, gałkę muszkatołową i szczyptę soli. Podgrzewa i ciągle mieszamy do momentu aż sos zgęstnieje. Zestawiamy z kuchni.
Naczynie do zapiekania natłuszczamy i układamy na przemian: na dno odrobinę sosu mięsnego, płaty lasagne, znów sos mięsny, parmezan, beszamel i płaty lasagne. Czynności powtarzamy do wyczerpania składników. Na samej górze powinien być makaron posypany serem i polany beszamelem. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. pieczemy 30-40 min. 10 min. przed końcem zdejmujemy folię i włączamy funkcję grilla, aby góra naszej lasagne ładnie się zarumieniła.

Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz