środa, 21 stycznia 2015

Nuggetsy drobiowe z frytkami z batatów




























Składniki (4 porcje) :

Nuggetsy:

- jedna duża pierś z kurczaka
- jogurt naturalny
- słodka i ostra papryka
- przyprawa do kurczaka
- czosnek granulowany
- płatki kukurydziane
- sezam

Frytki z batatów:

- 2 bataty
- olej z pestek winogron

Coleslaw:

- 1/4 główki kapusty białej lub włoskiej
- 2 marchewki
- jogurt naturalny
- odrobina majonezu
- sól, piepr
- odrobina cukru
- sok z połówki cytryny



Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, usuwamy zbędny tłuszcz. Kroimy w kostkę przyprawiamy papryką i przyprawą do kurczaka. Polewamy jogurtem naturalnym i odstawiamy do lodówki na min. pół godz. Tak naprawdę im dłużej tym lepiej. Następnie rozdrabniamy płatki kukurydziane łączymy z sezamem. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w panierce i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. 

Bataty obieramy, myjemy i kroimy na frytki. Polewamy oliwa z pestek winogron i dokladnie mieszamy. Układamy obok nuggetsów lub na oddzielnej blaszce. Ważne jest to aby każda frytka była oddzielnie. Wszystko wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 20-25 min. Do zrumienienia panierki. 

Kapustę kroimy, marchewki zcieramy na tarce na małygh oczkach. Solimy, posypujemy cukrem i skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Następnie dodajemy jogurt naturalny i majonez. Mieszamy i podajemy.  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz