środa, 4 lutego 2015

Sałata z orzechami pinii









Pyszna sałatka obiadowa. Doskonale pasuje do drobiu lub ryb.

Składniki (2 porcje):
- pół opakowania ulubionej mieszanki sałat
- dwie garście szpinaku baby
- 3 pomidorki koktajlowe czerwone i 4 żółte
- orzeszki pinii

Sos do sałaty:
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 3 łyżki wody 
- pół małej łyżeczki musztardy dijon
- łyżeczka soku z cytryny
- ząbek czosnku
- kilka kropel syropu z agawy/ szczypta ksylitolu lub cukru
- sól, pieprz

Sałatę i pomidorki myjemy. Sałatę przekładamy do miski, pomidorki kroimy na ćwiartki i dodajemy do sałaty. W tym czasie prażymy orzeszki pinii na suchej patelni. Składniki na sos umieszczamy w słoiczku zakręcamy i potrząsamy. Próbujemy, jeśli czegoś brakuje nam w smaku dodajemy i ponownie potrząsamy. Polewamy sałatę. Przed podaniem posypujemy sałatę uprażonymi orzeszkami. 



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz