Rozgrzewająca zupa z czerwoną soczewicą, pomidorami i curry.
Składniki (4 porcje):
- 1 średnia marchewka
- 1 mała cebula
- puszka pokrojonych pomidorów
- 70 g czerwonej soczewicy
- 500 ml wody
- mała łyżeczka koncentratu warzywnego/ bulionu warzywnego (jeśli dodajemy bulion pomijamy wodę, bulionu musi być 500 ml)
- natka pietruszki do dekoracji
- 20 g oleju z pestek winogron
- łyżka stołowa curry
- pół łyżeczki ostrej papryki
Sposób przygotowania w Thermomix:
Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Razem z cebulą umieszczamy w naczyniu miksującym. Rozdrabniamy 4s/obr. 5. Kopystką zgarniamy warzywa ze ścianek. Dodajemy curry i paprykę, dolewamy olej i dusimy 3min./Varoma/obr. 1. Dodajemy pomidory, koncentrat warzywny, dolewamy wodę i dodajemy soczewicę. Wszystko gotujemy 25 min./100 stopni/ najmniejsze obroty, wsteczne. Przelewamy do miseczek i posypujemy natką pietruszki.
Tradycyjny sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na tarce (małe oczka). Do garnka z grubym dnem wlewamy olej, dodajemy marchew, cebulę, curry i ostrą paprykę. Chwilę dusimy pod przykryciem. Dodajemy pomidory, soczewicę, koncentrat i wodę. Wszystko gotujemy ok. 30 min. Przelewamy do miseczek i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz