Składniki (2 porcje):
- 300 g filetu z indyka
- kawałek sera mozzarella
- suszone pomidory
- sól, pieprz
- kilka listków bazylii
Mięso kroimy na dwie części. Każdą rozbijamy na cienki kotlet. Najlepiej jest przykryć mięso folią spożywczą wtedy nie ubrudzi nam się kuchnia :). Oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy farsz. Suszone pomidory i mozzarellę kroimy w kostkę. Listki bazylii siekamy. Dodajemy sól i pieprz. Wszystko mieszamy. Wykładamy na przygotowane mięso i zwijamy. Każdą roladę zawijamy w folię aluminiową w cukierek, błyszczącą stroną do wewnątrz. Gotujemy na parze 25 min. lub pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni 30 min. Podajemy z sałatką i ryżem ugotowanym na sypko.
Poniżej przepis na pyszną sałatę :)
Składniki (2 porcje):
- pół opakowania ulubionej mieszanki sałat
- dwie garście szpinaku baby
- 3 pomidorki koktajlowe czerwone i 4 żółte
- orzeszki pinii
Sos do sałaty:
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 3 łyżki wody
- pół małej łyżeczki musztardy dijon
- łyżeczka soku z cytryny
- ząbek czosnku
- kilka kropel syropu z agawy/ szczypta ksylitolu lub cukru
- sól, pieprz
Sałatę i pomidorki myjemy. Sałatę przekładamy do miski, pomidorki kroimy na ćwiartki i dodajemy do sałaty. W tym czasie prażymy orzeszki pinii na suchej patelni. Składniki na sos umieszczamy w słoiczku zakręcamy i potrząsamy. Próbujemy, jeśli czegoś brakuje nam w smaku dodajemy i ponownie potrząsamy. Polewamy sałatę. Przed podaniem posypujemy sałatę uprażonymi orzeszkami.
Smacznego !
Właśnie takie roladki dzisiaj chodził mi po głowie :D Ale że brakło czasu jutro będą na obiad obowiązkowo :)
OdpowiedzUsuńSą bardzo dobre, polecam :), na drugi dzień, odgrzane też super smakują :)
OdpowiedzUsuń