Ryba przyrządzona w ten sposób jest niezwykle aromatyczna i bardzo smaczna.
Składniki (2 porcje):
- 400 g filetu z ryby (u mnie okoń nilowy)
- olej z pestek winogron
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa do ryby
- suszone zioła (bazylia, oregano, tymianek)
- natka pietruszki
- szczypiorek
- cytryna
Filet myjemy i osuszamy. Posypujemy przyprawą do ryby. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy suszonymi ziołami, posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Ząbki czosnku kroimy na cieniutkie plasterki na ukos i układamy na rybie. Cytrynę kroimy również na cienkie plasterki i układamy na wierzchu. Polewamy odrobiną oleju. Pieczemy 25 min. w 200 stopniach.
Rybę można podawać z ryżem z warzywami lub ziemniakami i ulubioną sałatą.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz