wtorek, 2 czerwca 2015

Pierś z kurczaka w otrębach owsianych


Dziś na obiad lekkostrawna pierś z kurczaka zagrodowego z mizerią z chrupiących ogórków gruntowych. Oczywiście zamiast śmietany jogurt grecki. Jako panierka otręby owsiane.

Składniki:
- pierś z kurczaka (u mnie z zagrodowego)
- otręby owsiane
- papryka słodka
- papryka ostra
- czosnek granulowany
- sól i pieprz
- olej z pestek winogron
- 1 jajko

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy wzdłuż  i rozbijamy tłuczkiem z obydwu stron (ja zawsze przykrywam folią spożywczą aby nie pryskało i aby tłuczek się nie ubrudził :). Jajko roztrzepujemy w miseczce razem z pieprzem i solą. Przygotowujemy panierkę: otręby owsiane mieszamy ze słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem granulowanym. Rozgrzewamy odrobinę oleju na teflonowej patelni. Panierujemy piersi, najpierw w jajku, następnie w otrębach. Kładziemy na dobrze rozgrzany olej i smażymy, obie strony na złoty kolor. Podajemy z mizerią, lub  innymi ulubionymi dodatkami :).

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz