środa, 24 czerwca 2015
Muffiny bananowe z masłem orzechowym
Pyszne wilgotne muffiny w sam raz do kawy, herbaty, na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Przygotowanie ciasta zajmuje tyle czasu ile nagrzewa się piekarnik, czyli mniej więcej 10 min.
Składniki (12 muffinek):
Suche.
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mokre.
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 banany
- 3 łyżki masła orzechowego (ja robiłam sama, bez cukru i bez soli)
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Góra-dół.
Potrzebne będą dwie miski.
W jednej misce mieszamy suche składniki. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko wcześniej przesiewamy. Dodajemy cukier. Mieszamy łyżką.
W drugiej misce umieszczamy wszystkie mokre składniki oprócz bananów i masła orzechowego. Roztrzepujemy trzepaczką. Dodajemy masło orzechowe, mieszamy trzepaczką do momentu aż się rozpuści, połączy z resztą składników. Następnie dodajemy banany (bez skórki oczywiście :D), rozgniatamy widelcem i mieszamy wszystko.
Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy niezbyt dokładnie łyżką. Ciasto przekładamy do papilotek, rozkładamy po równo. Najpierw po łyżeczce, następnie rozdzielamy to co zostało.
Pieczemy ok. 15 - 20 min. Po 10 minutach włączamy termoobieg i pieczemy do uzyskania złotego koloru.
Smacznego ! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz