wtorek, 12 maja 2015

Łosoś ze szparagami


Rozpoczął się sezon szparagowy, zatem grzechem było by tego nie wykorzystać :)
Na moim stole zagościł dziś łosoś w szparagowej oprawie.

Składniki (2 porcje):
- 8 małych młodych ziemniaczków
- koperek
- 400 g filetu z łososia bez skóry
- przyprawa do ryby lub sól i pieprz
- pół pęczka zielonych szparagów
- łyżka masła
- 2 łyżeczki oleju z pestek winogron

Ziemniaczki obieramy i myjemy, gotujemy do miękkości. Solimy po ugotowaniu.
W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Myjemy rybę, osuszamy, dzielimy na dwie porcje i posypujemy przyprawą do ryby lub solą i pieprzem. 
Szparagi myjemy odłamujemy zdrewniałą końcówkę. Obieraczką do warzyw obieramy  szparagi do wysokości mniej więcej 3/4 i kroimy je na pół. 
Na patelni rozgrzewamy masło i 1 łyżeczkę oleju wrzucamy szparagi bez części z główkami. Chwil smażymy. Zdejmujemy z patelni i solimy. 
Naczynie żaroodporne natłuszczamy łyżeczką oliwy. Podsmażone szparagi dzielimy na dwie części i układamy w naczyniu, na nie kładziemy filety z łososia. Polewamy odrobiną pozostałego tłuszczu z patelni i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 min. Po 10 min. do naczynia wkładamy główki szparagów, pieczemy jeszcze 10 min. 
Rybę delikatnie wyjmujemy wraz ze szparagami, posypujemy główkami szparagów. Podajemy z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz