czwartek, 18 czerwca 2015

Drożdżówki z serem



Najbardziej lubię jeszcze ciepłe z zimnym mlekiem mmm :)
Bułeczki są z mąki orkiszowej i pszennej. W proporcji 1:1.
W zrobieniu ciasta drożdżowego pomógł mi Thermomix ale samodzielnie też oczywiście można je zrobić.

Składniki:

- 110 g mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 40 g ksylitolu/cukru
- 125 g mąki pszennej
- 125 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 30 g oleju lub masła
- jedno małe jajko
- szczypta soli

Masa twarogowa :

- 300 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- szczypta cukru waniliowego (nie wanilinowego;)
- 50 g jogurtu greckiego



Sposób przyrządzenia w Thermomix (przepis z książki "Kulinarne ABC"):
Do naczynia wlewamy mleko, dodajemy drożdże i cukier. Ustawiamy maszynę na 2 min/30 stopni/obr.1. Dodajemy resztę składników. Ustawiamy funkcję wyrabiania ciasta na 2 min. Ciasto rozwałkowujemy na jeden cienki placek (może się przyklejać, zatem potrzebna będzie mąka do posypywania) . Rozsmarowujemy masę twarogową i zwijamy ciasto w roladę. Kroimy na ok 2 cm kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte ciasto smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 25 min. 



Jeśli nie posiadacie urządzeń typu Thermomix i Multicooker najpierw robimy zaczyn z drożdży , odrobimy ciepłego mleka i cukru. Mieszamy i odstawiamy na chwilę aby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie można przygotować masę twarogową. Twaróg przeciskamy przez praskę dodajemy resztę składników i miksujemy. 
Do miski wsypujemy wszystkie pozostałe składniki na ciasto + zaczyn drożdżowy. Wszystko mieszamy łyżką, nastepnie wyrabiamy dokładnie ręką.  Ciasto rozwałkowujemy na jeden cienki placek (może się przyklejać, zatem potrzebna będzie mąka do posypywania) . Rozsmarowujemy masę twarogową i zwijamy ciasto w roladę. Kroimy na ok 2 cm kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte ciasto smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 25 min. 

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz