czwartek, 26 marca 2015

Bardzo kruche ciasto z owocami


Uwaga !!! Uzależnia ;)

Składniki na ciasto (duża forma):
- 2,5 szklanki mąki krupczatki
- 250 g. dobrego zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki brązowego cukru
- 5 żółtek

- owoce (mogą być mrożone nie trzeba ich rozmrażać, ja użyłam mrożonej mieszanki owoców truskawki, wiśnie, porzeczki itd. )

Składniki na piankę:
- 5 białek
- pół szklanki ksylitolu lub białego drobnego cukru.
- szczypta cukru waniliowego
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- pół szklanki oleju z pestek winogron.

Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą. Ja używam do tego malaksera. Ciasta nie można długo maltretować rękoma. Jeśli nie macie malaksera posiekajcie nożem mąkę z masłem i szybko zagniećcie z pozostałymi składnikami. Ciasto dzielimy na 2 części 40 i 60 %.owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na ok. pół godz. Wyjmujemy większą część i ścieramy na tarce (duże oczka) na wcześniej przygotowaną formę, wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko przygniatamy. Pieczemy 20 min. w 190 stopniach. Ciasto wyjmujemy i schładzamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy powoli ksylitol (cukier) ciągle miksując. Następnie dodajemy cukier waniliowy i budynie. Na końcu wlewamy cienką strużką olej, nieustannie miksując. Pianę wlewamy na wystudzone ciasto, posypujemy owocami i ścieramy na wierzch pozostałą część ciasta. Pieczemy 40 min. w 190 stopniach.

Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz