wtorek, 24 marca 2015

Wieprzowina po chińsku

Składniki (porcja dla 2 osób):
- 300 g. schabu wieprzowego
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- pół papryczki chili
- 1 marchewka
- cebula dymka
- garść mrożonej fasolki szparagowej
- garść mrożonego groszku
- ząbek czosnku 
- mąka ziemniaczana
- chińska przyprawa pięciu smaków
- imbir
- olej kokosowy

Sos:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 5 łyżek wody
- 2 łyżki brązowego cukru
- sok z połowy cytryny

Do dania można wykorzystać mrożonkę chińską zamiast wymienionych w przepisie warzyw.
Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy w cienkie, krótkie paski. Posypujemy przyprawą pięciu smaków i mąką ziemniaczaną. Papryki i marchewkę kroimy  w cienkie paski, mniej więcej tak jak mięso. Czosnek  i papryczkę chili kroimy w cieniutkie plasterki, dymkę w piórka, szczypiorek z dymki również siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i smażymy chwilę wszystkie warzywa, łącznie z mrożonymi. Usmażone warzywa odkładamy do innego naczynia. Następnie rozgrzewamy jeszcze jedną łyżkę oleju, tym razem smażymy mięso  ok. 1 min. ciągle mieszając. Dodajemy warzywa. Wlewamy połowę sosu. Dodajemy nieco mielonego imbiru. Przykrywamy i dusimy ok 5 min. Dolewamy pozostałą część sosu i dusimy kolejne 5 min. Aby zagęścić sos rozrabiamy 2 łyżki mąki ziemniaczanej w niewielkiej ilości wody.

Podajemy z  ryżem, posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz