piątek, 2 października 2015

Jaglanka z musem malinowym i prażonymi migdałami

Jak ugotować kaszę jaglaną... Niby rzecz prosta, jednak trzeba pamiętać o kilku zasadach. Ja gotuję ją wg. przepisu Agnieszki Maciąg. Kasza ugotowana wg. tego przepisu nie ma specyficznej goryczki, za którą nie przepadam.

Kaszę gotujemy w stosunku 1:3, jedna porcja kaszy na 3 porcje wody.
Kaszę płuczemy dokładnie w zimnej wodzie na drobnym sitku. Następnie prażymy na gorącej patelni, często mieszając, do momentu aż kasza będzie sucha, będzie wydzielała zapach i zmieni kolor. Teraz dodajemy odrobinę oleju lub masła klarowanego i kurkumę, mieszamy. Wodę do kaszy należy uprzednio zagotować. Dolewamy wrzątek (uwaga na parę, będzie buzować). Przykrywamy i na najmniejszym ogniu gotujemy aż kasza wchłonie płyn ok. 20-25 min. Tak przygotowaną kaszę można przechowywać w lodówce kilka dni. 

Jeśli chcecie zjeść na śniadanie należy podgrzać kaszę z mlekiem i wszystko zmiksować. Ilość mleka zależy od tego czy lubicie kaszę gęstą czy rzadszą. Dodajcie mus malinowy bądź inne ulubione dodatki. Do musu malinowego świetnie pasują uprażone płatki migdałowe.

Jeśli kaszę macie już przygotowaną można przyrządzić pyszne śniadanie w 5 minut :). Zachęcam !

Smacznego !








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz