poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Pieczony halibut z sałatą ze szpinaku



Szybkie i baaardzo proste danie.

Składniki:
- filet z halibuta
- przyprawa do ryby
- sok z cytryny
- szpinak baby
- pomidorki koktajlowe
- bułka/chleb na grzankę
- olej z pestek winogron
- ząbek czosnku

Sos do sałaty:
- olej z pestek winogron
- odrobina soku z cytryny
- odrobina soku malinowego
- ząbek czosnku (przeciskamy przez praskę)
- sól pieprz


Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Rybę myjemy i osuszamy. Posypujemy przyprawą do ryby i skrapiamy cytryną. Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą, układamy rybę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 15-20 min. w zależności od wielkości filetu. Na 10 min. przed końcem pieczenia wkładamy do piekarnika pieczywo, należy je wcześniej skropić oliwą i natrzeć czosnkiem.
Szpinak i pomidorki przekrojone na pół wkładamy do miski i polewamy przygotowanym sosem.
Proste prawda? :)

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz