czwartek, 16 kwietnia 2015

Domowa granola

Domowa granola jest zawsze pyszna i zdrowa :D, cokolwiek do niej dodamy. 
Doskonała do jogurtu lub mleka.
W granoli ze sklepu jest tona cukru i inne świństwa. Jeśli zrobimy sami, wiemy co w niej jest, po za tym w przeliczeniu na kg na pewno jest tańsza, ta domowa. Jednym słowem domowa granola ma same zalety.

Najlepiej przechowywać ją w szczelnie zamkniętym słoiku. Można zrobić za jednym razem kilka rodzajów, dla różnorodności smaków, lub jeden ulubiony. Ja zrobiłam trzy rodzaje. Jeśli robicie kilka smaków zarezerwujcie sobie trochę czasu. Myślę, że warto, większa ilość na dłużej wystarczy ;). 

Przejdźmy do konkretów.

Składniki (ilość na słoik litrowy).

Odmierzając składniki używam słoika wówczas mam pewność, że wszystko się zmieści.

Jabłkowa z cynamonem:

- sok jabłkowy (najlepiej świeżo wyciskany lub jednodniowy)
- cynamon
- płatki owsiane 
- płatki gryczane
- płatki jaglane
- płatki żytnie
- sezam
- siemię lniane
- pestki słonecznika
- miód
- olej z pestek winogron

Pomarańczowo - kokosowa z bakaliami:
- sok pomarańczowy (najlepiej świeżo wyciskany lub jednodniowy)
- płatki owsiane 
- płatki gryczane
- płatki jaglane
- płatki żytnie
- siemię lniane
- orzechy włoskie
- orzechy brazylijskie
- orzechy nerkowca
- suszona żurawina
- pestki dyni
- rodzynki
- migdały
- wiórki kokosowe
- miód
- olej z pestek winogron

Czekoladowa z jagodami goji:
- płatki owsiane 
- płatki gryczane
- płatki jaglane
- płatki żytnie
- siemię lniane
- kakao (prawdziwe, gorzkie)
- jagody goji
- orzechy laskowe
- orzechy macadamia
- siemię lniane
- czekolada (dodajemy dopiero po upieczeniu, granola musi być zimna, aby czekolada się nie   rozpuściła, może być biała, mleczna, taka jaką lubicie, u mnie pół na pół gorzka i mleczna)
- syrop klonowy
- olej z pestek winogron

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni.
Wszystkie składniki powinny stanowić ok. 3/4 słoika (bez bakalii). Ilość poszczególnych składników ustalamy wg. siebie. Jak już wszystkie suche składniki oprócz rodzynek, żurawiny, jagód goji (czyli tych miękkich które mogą się spalić), znajdą się w słoiku przesypujemy je do miski. Dodajemy 3 łyżki oleju i sok (ok. 150 ml), polewamy miodem/syropem klonowym. Całość musi być wilgotna. Dokładnie mieszamy.

Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy zawartość miski. Całość należy zrównać łyżką. Pieczemy na złoty kolor ok. 45 min. często mieszając.
Dodajemy rodzynki, i inne miękkie bakalie.
Czekoladę dodajemy dopiero po wystudzeniu granoli.

Smacznego chrupania !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz