Składniki (2 porcje):
- średnia polędwiczka wieprzowa,
- śmietanka 30% ok. 100 g.
- płaska łyżeczka musztardy francuskiej
- płaska łyżeczka musztardy miodowej
- sól, pieprz
- olej z pestek winogron
Polędwiczkę kroimy na niezbyt grube plastry. Rozpłaszczamy palcami. Solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, obie strony. Obsmażamy je na patelni teflonowej z niewielką ilością oleju. Przykrywamy i chwilę dusimy. W oddzielnym garnku podgrzewamy śmietankę z musztardą francuską i miodową. Dokładnie mieszamy. Nie doprowadzamy do wrzenia. Jedynie podgrzewamy.
Polędwiczki polewamy sosem i podajemy np. z gaszą gryczaną i ulubioną sałatą.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz