Przepis na różyczki z polędwiczek poniżej.
Składniki (2 porcje):
- polędwiczka wieprzowa 300-400 g.
- borowiki (lub inne grzyby)
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 ml whisky
- 100 ml białego wina
- 1/2 średniej cebuli
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- świeży tymianek
- szynka parmeńska
- olej z pestek winogron
- łyżeczka masła
Polędwiczkę wieprzowa myjemy i oczyszczamy z błon. Osuszamy i kroimy na 3 cm. kawałki. Każdy kawałek posypujemy pieprzem i owijany szynka parmeńską, posypujemy listkami tymianku. Rozgrzewamy na patelni olej. Polędwiczki obsmażamy na patelni na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę, dodajemy łyżeczkę masła i pokrojone w paski grzyby. Chwilę dusimy. Następnie dodajemy whisky i wino. Redukujemy płyn. Dodajemy śmietankę. Do sosu wkładamy polędwiczki i dusimy jeszcze ok. 5 min. Podajmy z kaszą.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz