Dziś proponuję Wam zielona zupę. Warto zadbać o to aby potrawy, które przygotowujemy przyciągały zapachem, smakiem ale też wyglądem. Estetyka podawania posiłków odgrywa bardzo ważna rolę. Nasz organizm jest niezwykle czuły na bodźce zewnętrzne, dlatego sposób podania potrawy w pewnym sensie wpływa na wykorzystanie i przyswajanie wartości odżywczych z pokarmu.
Po za tym nie oszukujmy się potrawy, które ładnie wygladaja od razu lepiej smakuja :)
Składniki (4 porcje) :
- pół brokuła
- 100 gram świeżego szpinaku
- 100 gram roszponki
- 1 mała cebulka
- 1 zabek czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu drobiowego (nie polecam kostek rosołowych ze sklepu, lepiej zrobić taki koncentrat samodzielnie - obiecuję oddzielny post) lub bulion
- 700 ml wody
- 3 małe ziemniaki
- papryczka chili
- olej z pestek winogron
- pestki dyni
Sposób przygotowania w Thermomix:
Cebulę i czosnek rozdrabniamy 5 s./obr. 7. Dolewamy olej i dusimy 2 min/120 stopni/obrót 1. Dodajemy ziemniaki i brokuły (bez różyczek) rozdrabniamy 8 s./obr. 5. Dolewamy wodę, łyżeczkę koncentratu drobiowego i gotujemy 15 min./100 stopni/obr. 1. Następnie dodajemy różyczki brokuła, szpinak i roszponkę, gotujemy jeszcze 5 min. w tej samej temperaturze. Na koniec dodajemy chili (ilość wedle naszych upodobań) wszystko miksujemy 10 s./ obr. 7. Przelewamy do miseczek. Prażymy pestki dyni na suchej patelni i posypujemy zupę. Ja dla koloru posypałam jeszcze zupę kawałeczkami chili.
Tradycyjny sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka i chwilę dusimy na oliwie. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i brokuł (bez różyczek). Dolewamy wodę, dodajemy koncentrat drobiowy lub bulion i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dodajemy różyczki brokuła, szpinak i roszponkę. Gotujemy jeszcze ok. 5 min. Na koniec dodajemy chili wedle naszych upodobań i wszystko miksujemy. Posypujemy uprażonymi pestkami dyni.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz